In Nederland eten we jaarlijks per persoon gemiddeld 77,8 kilo vlees en vleeswaren. Middels vleestransport legt vers vlees een hele weg af voordat het op het bord van de consument terechtkomt. Bij het bewaren en transporteren van vlees zijn de omgevingscondities en werkwijzen echter cruciaal voor kwaliteitsbehoud. Het eten van bedorven vlees kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het van groot belang hier genoeg aandacht aan te besteden. In dit artikel leest u hoe u bederf van vers vlees zoveel mogelijk kunt vertragen. Ook leggen wij uit welke hulpmiddelen u hiervoor kunt inzetten.
Het bederf van voedsel tijdens vleestransport
Bederf houdt letterlijk in dat micro-organismen het voedsel ongeschikt maken voor consumptie. Micro-organismen kunt u zien als een soort kleine mee-etertjes, die overal aanwezig zijn. Al ons voedsel is gevoelig voor bederf doordat de samenstelling ervan micro-organismen aantrekt. Vers vlees dus ook. Er zijn gelukkig veel maatregelen die u kunt treffen om micro-organismen zo weinig mogelijk kans te geven bij het transporteren van vlees. Door hier rekening mee te houden kunt u het bederf van uw vlees vertragen.
Bederf tijdens vleestransport tegengaan
Voor vlees geldt dat het snel kan bederven door bacteriën. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het vervoer van vers vlees. Om bacteriën geen kans te geven, kunt u de volgende acties ondernemen:
- Zorg voor een schone omgeving. Vlees kan door direct of indirect contact met micro-organismen besmet raken. Het is belangrijk om een hygiënische omgeving te creëren op plaatsen waar vlees verwerkt of bereid wordt. Zo kunt u de aanwezigheid en groei van micro-organismen beperken. Wij als mens dragen deze micro-organismen ook met ons mee. Ze kunnen zich bij mensen zelfs snel vermenigvuldigen. Idealiter laat u het vlees dus niet in contact komen met de huid als u het nog even wilt bewaren.
- Verpak de vleeswaren goed. Door het goed verpakken van het vlees, beschermt u het onder andere tegen besmettingen en vocht.
- Bewaar het vlees gekoeld of bevroren. Bij het koelen van uw versproducten, stopt de groei van de micro-organismen. Het bederf wordt dan dus als het ware gepauzeerd. Verschillende micro-organismen hebben verschillende kenmerken. Toch geldt voor bijna alle micro-organismen dat ze groeien bij een temperatuur tussen de 10 en 40 graden Celsius. Daardoor vertraagd het gekoeld bewaren van vlees het bederf al significant. Met invriezen stopt de groei van de micro-organismen helemaal.
Vlees gekoeld of bevroren bewaren en transporteren
Bij de gehele weg die vers vlees aflegt van het slachten tot het consumeren, dienen er maatregelen te worden getroffen om bederf tegen te gaan. Zo zijn hygiëne, isolatie en koeling in alle stappen van groot belang. Afhankelijk van het dier waarvan het vlees afkomstig is, moet het vlees op een andere temperatuur worden verwerkt, opgeslagen en getransporteerd. Bij pluimvee is dit bijvoorbeeld maximaal 4 graden, terwijl dit voor wild vlees maximaal 7 graden Celsius is.
Het gekoeld transporteren van het vlees kan best een uitdaging zijn. Veelal wordt er gebruikgemaakt van koel- en vriesbusjes. Bij kleinere hoeveelheden vlees die bijvoorbeeld direct aan de consument geleverd worden, kunnen andere oplossingen echter aantrekkelijker zijn.
Verpakkingsmiddelen voor gekoeld transporteren van vlees
Door koelmiddelen te combineren met goed isolerende verpakkingsdozen, kunt u een soort mobiele koelkast creëren. Deze oplossing wordt doorgaans ingezet bij transporten tot 24 uur. Wanneer uw transportprocedure eenrichtingsverkeer betreft, kunt u het beste kiezen voor koelmiddelen en verpakkingsdozen die geschikt zijn voor eenmalig gebruik. U krijgt de verpakkingsmiddelen dan tenslotte niet meer terug voor hergebruik.
Om de vleesproducten te koelen op een temperatuur van 2 tot 8 graden, kunt u gebruik maken van gelpacks. Gelpacks zijn lekvrije polypropyleen zakken gevuld met een koelmiddel. Vooraf koelt u de gelpacks tot de gewenste temperatuur. Voor een optimaal koelresultaat, vervoert u uw producten in een goed isolerende verpakkingsdoos. Een populaire variant is de EPS doos: een lichte piepschuim doos met dikke, isolerende wand. Een nieuwkomer in het landschap van de isolerende verpakkingsdozen is de EcoCoolBox. Deze doos is volledig gemaakt van composteerbare materialen. Hierdoor kan deze na gebruik bij het oud papier worden weggegooid. Zo is het isolatiemateriaal in de wanden gemaakt van papiervezels en absorbeert het materiaal vocht goed.
Gelpacks kunnen ook worden gevuld met het zogeheten Phase Change Material (PCM). Dit maakt ze zeer geschikt voor het vervoeren van producten onder het vriespunt. De samenstelling van de koelgel in de gelpacks kan worden veranderd. Hierdoor kan het vriespunt omlaag worden gebracht. Zo kunt u uw goederen tot een temperatuur van wel -23 graden Celsius vervoeren.
Duurzame transportmaterialen geschikt voor hergebruik
Voor transporten met een retourprocedure zijn andere hulpmiddelen interessanter. In deze gevallen kunt u de verpakkingsmiddelen namelijk hergebruiken. Zo kunt u ervoor kiezen om vormvaste koelelementen te gebruiken. Deze zijn gemaakt van sterk materiaal en hebben hierdoor een lange levensduur. Ook belangrijk bij het vervoeren van vlees is dat de vormvaste koelelementen goed te reinigen zijn. Bovendien kunt u deze naar wens met reguliere koelgel of PCM vullen, om zo te bepalen bij welke temperatuur u de vleesproducten wilt vervoeren.
De isolerende verpakkingsdoos die zich perfect leent voor transporten met een retourprocedure, is de EPP doos. Deze verpakkingsdoos is gemaakt van Expanded Poly Propyleen, waardoor de doos licht, sterk, makkelijk te reinigen en goed isolerend is. De EPP dozen zijn makkelijk stapelbaar en hebben een lange levensduur. Zo bent u verzekerd van een duurzame verzendoplossing!
Heeft u vragen, wilt u bestellen of heeft u behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Onze experts helpen u graag verder.