Bloedsamples gekoeld verzenden: zo doet u dat | De Ridder Packaging

Bloedsamples gekoeld verzenden: zo doet u dat

Bloedonderzoek is, op z’n Engels gezegd, bloody important. Hier komt dan ook veel bij kijken. Neem alleen al de logistiek. Hoe vervoert u het bloedbuisje van het ziekenhuis naar het laboratorium? Of beter gezegd: hoe houdt u tijdens het vervoer dit bloedbuisje in optimale conditie? De huidige manier van werken is meestal verre van ideaal. Voor geconditioneerd vervoer zijn ziekenhuizen of laboratoria afhankelijk van externe partijen. Dit is een tijdrovend en kostbaar proces. Gelukkig kan dit sneller én goedkoper! Lees in dit artikel over de simpele oplossing voor gekoeld transport van bloed.

Gekoeld van A naar B

Het is belangrijk om bloed gekoeld of bevroren te bewaren. Dit houdt het risico op bacteriegroei namelijk laag. Een vriezer of koelkast is hiervoor prima geschikt. Maar wat als het bloed vervoert moet worden van de ene locatie naar de andere? In dat geval heeft u natuurlijk geen beschikking over een koelkast. Wel zijn er verschillende opties voor geconditioneerd vervoer. Aan al deze opties zitten voor- én nadelen.

De koelauto

Voor geconditioneerd vervoer wordt vaak gebruik gemaakt van koelauto’s. Dit is dan ook in feite een koelkast op wielen, met nog wat extra opties erbij. Deze optie is echter niet rendabel voor het vervoer van kleine eenheden. U betaalt altijd de volle mep, ongeacht de grootte van uw lading. Het transport van bloed wordt juist gekenmerkt door kleine aantallen. Buisjes worden vervoerd in een doos van maximaal 15 stuks per keer. Het is dus zeer inefficiënt om voor zulke kleine eenheden een koelauto te huren.

Geconditioneerd verzenden

Een andere optie is het geconditioneerd verzenden van pakketten. Bezorgservices bieden vaak de mogelijkheid aan om pakketten geconditioneerd te bezorgen. Dit is dus een uitkomst voor kleine eenheden zoals bloedbuisjes. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Het geconditioneerd verzenden van pakketten is namelijk niet goedkoop! Gelukkig bestaat er een manier die voordeliger is. Hierover leest u meer in de volgende paragraaf.

Geschakelde gelpacks: goedkoop én effectief

Geconditioneerd vervoer uitbesteden is dus duur en tijdrovend. Hier kunt u veel op besparen door het heft in eigen hand te nemen! Dit kan heel eenvoudig. Het enige wat u nodig heeft zijn geschakelde gelpacks en een vriezer.

 

Bloedsamples gekoeld verzenden
Een losse gelstreng, geschakelde gelstreng en EPS doos

Wat zijn geschakelde gelpacks?

Gelpacks zijn lekvrije polyethyleen zakken, gevuld met een innovatieve koelgel. Van deze gelpacks wordt een streng gemaakt. Op deze manier ontstaat een geschakelde gelpack. Deze gelpacks hebben dezelfde afmeting als de standaard gebruikte bloedbuisjes. Dit is dus een perfecte match! Zo bieden de gelpacks optimale bescherming voor het sample. “Valse lucht” (wat de temperatuur beïnvloedt) krijgt op deze manier geen ruimte. Het sample blijft dus optimaal gekoeld of bevroren.

Stap voor stap bescherming

Geschakelde gelpacks hebben een eenvoudige gebruiksaanwijzing.

  1. Omwikkel de bloedbuisjes met de geschakelde gelpaks.
  2. Leg het geheel in de vriezer.
  3. Stop de bevroren gelpacks in een EPS doos. Deze isolerende doos is perfect voor geconditioneerd vervoer.
  4. Uw lading is klaar voor het transport!

U kunt de EPS doos zelf vervoeren in uw auto of dit laten doen door uw personeel. Heeft u hier de tijd noch de capaciteit voor? Dan kunt u de doos ook eenvoudigweg laten bezorgen door de post. Hiervoor gelden namelijk de gewone pakkettarieven. Dit is dus niet duur! Voor de eerdergenoemde optie van geconditioneerde bezorging betaalt u veel meer. Met geschakelde gelpacks komen uw bloedsamples echter goedkoop van A naar B. Maar nog belangrijker: de samples blijven het gehele transport perfect gekoeld. Dat is nu bloody cool. 

Een oplossing voor iedere geconditioneerde uitdaging

Geconditioneerd vervoer is een vak apart. Ieder product vraagt dan ook om een specifieke benadering. Dit geldt net zo goed voor bloedbuisjes als voor medicijnen. Er is echter een oplossing voor ieder geconditioneerd probleem! De Ridder Packaging levert maatwerk en denkt met u mee. Heeft u vragen? Of staat u voor een geconditioneerde uitdaging? Neem contact op met onze experts! Zij zijn u graag van dienst.

Onze experts

Onze experts staan met meer dan 15 jaar kennis voor u klaar om voor elk transport probleem een passende oplossing te vinden! We houden ons hoofd koel en bieden klant-en-klare oplossingen!

Rick Huissen
Tijn Nieuwendijk
Lex Appel
Kom in contact!