Een pallethoes is dé oplossing voor optimale transportcondities - De Ridder Packaging

Een pallethoes is dé oplossing voor optimale transportcondities

Het kan een flinke uitdaging zijn om versproducten een langere tijd op temperatuur te houden. Dit geldt met name voor relatief lange transporten waarbij goederen aan extreme externe omstandigheden worden blootgesteld. Veel versproducten zijn namelijk niet alleen gevoelig voor licht en vocht, maar ook voor hoge of onregelmatige temperaturen. Een pallethoes biedt dé oplossing bij het vervoeren van producten op een lage en constante temperatuur. Zo zorgt u ervoor dat uw producten hun kwaliteit behouden tijdens transport.

Wat is een pallethoes?

Een pallethoes is een zak die geheel om een gevulde pallet wordt geschoven. Zo wordt de inhoud beschermt tegen temperatuurinvloeden van buitenaf. De buitenkant van de pallethoezen van De Ridder Packaging is voorzien van een hoogwaardige aluminiumcoating die de isolerende werking van de pallethoes versterkt. Daarnaast zorgt deze coating ervoor dat warmte-energie en straling worden gereflecteerd aan de buitenkant. Aan de binnenkant van de pallethoes gebeurt hetzelfde, maar dan juist met de koude lucht. In principe kan de werking van een pallethoes vergeleken worden met een zonnescherm op een auto die in de brandende zon staat. Hierdoor kan de temperatuur van uw producten behulp met behulp van een pallethoes beter op niveau worden gehouden.

Het belang van optimale transportcondities

In de wereld van aardappelen, groente en fruit (AGF) zijn claims voor afgekeurde producten niet zeldzaam. Dit zijn de producten die niet op het gewenste kwaliteitsniveau bij de klant aankomen. Dit komt doordat deze producten gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen, licht en vocht. Wanneer de opslag- en transportcondities niet optimaal zijn, kan de kwaliteit van AGF al snel achteruit gaan, met uitval tot gevolg. Hierbij gaat het al snel om 20-30% van de totale vracht. Het is dan ook van groot belang dat de transportcondities voor uw AGF zo optimaal mogelijk zijn:

  • Aardappelen: na het oogsten worden aardappelen doorgaans direct in koelcellen opgeslagen, om de eventuele tijd tot transport te overbruggen. Voor aardappelen is het belangrijk dat deze koel, droog en donker worden bewaard. Licht stimuleert namelijk de vorming van solaline, een natuurlijke gifstof. Hierdoor kunnen groene plekken op de aardappelen ontstaan. Transport en opslag op de juiste temperatuur is dan ook cruciaal voor het kwaliteitsbehoud van de aardappelen. Een te lage temperatuur zorgt voor een verandering in de smaak. Een te hoge temperatuur en vocht zorgen voor schimmel en uitlopers. Meestal is de optimale bewaartemperatuur rond de 8 graden, maar dit kan verschillen per aardappelsoort.
  • Groente: de transport- en opslagcondities hebben ook grote invloed op het kwaliteitsbehoud van groenten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kwetsbare groenten zoals sla. Per groentesoort kunnen de optimale transport- en opslagcondities verschillen, maar voor alle groentesoorten geldt dat ze koel, droog en donker moeten worden bewaard.
  • Zacht fruit: omdat zacht fruit wordt geoogst wanneer het (bijna) rijp is, is het erg kwetsbaar. Het moet daarom gelijk gekoeld worden opgeslagen. Vocht kan ervoor zorgen dat er schimmelvorming ontstaat. Zacht fruit wordt dan ook verpakt in kartonnen doosjes omdat dit vocht opneemt. Daarnaast moet het worden vervoerd op een lage temperatuur. De optimale koeltemperatuur kan verschillen per type fruit.

Creëer de optimale transportconditie met een pallethoes

Voor met name AGF geldt dat de kwaliteit het beste wordt behouden wanneer ze binnen een temperatuurrange van 0 tot 8 graden worden vervoerd. Stabiliteit in de temperatuurrange is daarbij van groot belang. Verder moet de ruimte waarin de goederen vervoerd worden bij voorkeur droog en donker zijn, om zaken als schimmelvorming tegen te gaan.

Transport met gelpacks

Voor het vervoeren van goederen binnen een temperatuurrange van 0 tot 8 graden bieden gelpacks of gelpackstrengen een uitstekende uitkomst. Gelpacks zijn uitermate geschikt om goederen met transporten tot 48 uur (afhankelijk van externe omstandigheden) gekoeld te vervoeren. Doordat ze na gebruik eventueel kunnen worden weggegooid, lenen gelpacks zich goed voor gekoelde transporten zonder retourprocedure. Dit is bij AGF doorgaans het geval.

Oppervlaktecondens minimaliseren tijdens transport

Om oppervlaktecondens tijdens transport te minimaliseren is het aan te raden om gebruik te maken van de No sweat gelpacks. Voor vochtgevoelige producten zoals AGF-producten zijn deze gelpacks een goede optie, omdat de producten zelf tijdens het transport zo droog mogelijk blijven.

Een pallethoes combineren met koelmiddelen

Groente en fruit worden vaak op Euro- of blokpallets vervoerd. Om temperatuurstabiliteit te realiseren en de goederen gedurende een langere tijd koel te houden kunnen de koelmiddelen worden gecombineerd met pallethoezen. Zo wordt er als het ware een soort mobiele koelkast gecreëerd. Hierdoor worden de kwetsbare producten beschermd tegen invloeden van buitenaf tijdens het transport.

De toepassingen van pallethoezen

Pallethoezen kunnen zowel worden ingezet om producten die koel verzonden moeten worden koud te houden, als om producten die warm verzonden moeten worden warm te houden. Pallethoezen zijn gemaakt uit één stuk. Hierdoor kan, in het geval van gekoeld transport, warme lucht geen weg tot de te vervoeren goederen vinden. Het is verstandig om ook de bodem van de pallet goed af te dekken, zodat de warme lucht op geen enkele wijze toegang kan vinden tot de kwetsbare producten. Zo kunnen uw goederen voor lange tijd gekoeld blijven, zonder dat er tijdens transport elektriciteit aan te pas hoeft te komen. Dit biedt u de flexibiliteit om uw goederen opeenvolgend met verschillende transportmiddelen te vervoeren. Zo worden pallethoezen bijvoorbeeld veelvuldig ingezet tijdens vliegtuigtransporten.

De pallethoezen van De Ridder Packaging

Onze pallethoezen zijn gemaakt van compacte folie met een hoge dichtheid. Dit zorgt voor een hogere isolatiewaarde van de hoezen. Door de bewezen kwaliteit blijven goederen ook tijdens langdurige transporten en ongeacht extreme externe omstandigheden op een stabiele temperatuur.

Gekoeld vliegtuigtransport naar Shanghai met de pallethoezen van De Ridder Packaging

Door een grote klant van ons worden de pallethoezen gebruikt voor vliegtuigtransporten naar Shanghai. Hierbij worden de pallets aan sterk wisselende omgevingstemperaturen blootgesteld. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het inladen van het vliegtuig, het overladen van de pallets naar een vrachtwagen of het stilstaan in de aankomsthal. Om een goed beeld te geven van het belang van pallethoezen hebben wij de temperatuur tijdens dit transport gemonitord. De conclusie? Het gebruik van een pallethoes maakt lange transporten onder een lagere en stabielere temperatuur mogelijk.

Advies op maat

Heeft u vragen over de mogelijkheden of wenst u advies op maat? Onze experts denken graag met u mee voor een passende koeloplossing voor uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

 

 

Onze experts

Onze experts staan met meer dan 25 jaar kennis voor u klaar om voor elk transport probleem een passende oplossing te vinden! We houden ons hoofd koel en bieden klant-en-klare oplossingen!

Rick Huissen
Tijn Nieuwendijk
Lex Appel
Bart Kroes
Kom in contact!