De Chinese eetcultuur is heel anders dan het eten dat wij in Nederland als Chinees bestempelen, ontdekte Man Kin Ho toen hij in 1972 naar Nederland verhuisde. Vanuit de overtuiging dat ook Nederlanders de verschillende échte Chinese eetculturen moesten kunnen waarderen, startte hij een restaurantje in Amsterdam. Vandaag de dag is zijn onderneming uitgegroeid tot een groot productiebedrijf met een omvang van zo’n 4.000 vierkante meter, met zijn kinderen Jennifer en Koon aan het roer. En ook de consument mag sinds kort genieten van de culinaire heerlijkheden van Treasure Dim Sum Products, via Dimsummen.nl. Logistiek heeft dit echter de nodige uitdagingen met zich meegebracht. Jennifer Ho vertelde ons meer over hoe ze dit hebben aangepakt en hoe De Ridder Packaging ze hierbij heeft geholpen, door middel van ijskoude gelpacks en snelle service.
Dimsummen: een hele beleving!
Dim Sum zijn kleine gerechtjes uit de Chinese keuken, ook wel de tapas van China genoemd. In Hong Kong is het ‘dimsummen’ populair: het draait niet alleen om het eten van de gerechtjes, maar ook om de beleving eromheen. “Mensen genieten op ieder moment van de dag van de gerechtjes, bijvoorbeeld tijdens ontbijt, lunch, diner of gewoon tussendoor bij de thee of bij de borrel. Het is een sociale aangelegenheid die draait om genieten en gezelligheid. En die beleving wilden we naar Nederland halen!” vertelt Jennifer enthousiast.
Omschakeling naar de consumentenmarkt
“Nadat mijn vader zijn tweede restaurant, Treasure, oprichtte, bleef de vraag naar culinaire hoogstandjes uit verschillende Chinese keukens toenemen. Zo werd het productiebedrijf geboren, welke vers ingevroren gerechten levert aan verschillende horecazaken, via groothandels. Het idee om de consumentenmarkt op te gaan lag er al wel, maar is door toedoen van de Coronacrisis in een stroomversnelling gekomen.”
Na zorgvuldig marktonderzoek onder consumenten, werd het platform Dimsummen.nl opgezet. Hier kunnen consumenten direct hun Dim Sum box bestellen, met gerechtjes, stoommandjes, theesmaken en sauzen voor twee personen. Mensen kunnen zo binnen 30 minuten genieten van verse Dim Sum. “We bereiden de Dim Sum van dagverse ingrediënten, stomen het voor en vriezen het dan in. Voor optimaal kwaliteitsbehoud is het daarom belangrijk om de Dim Sum bevroren te vervoeren en af te leveren,” legt Jennifer uit.
Snel schakelen en goede service
Logistiek steekt het (bevroren) beleveren van groothandels heel anders in elkaar dan direct aan consumenten leveren. De zoektocht naar een passende oplossing begon. “Om advies in te winnen over het bevroren verzenden van de Dim Sum boxen, heb ik verschillende bedrijven benaderd. Ik merkte al snel dat bedrijven en leveranciers liever hun tijd besteden aan klanten die direct met grote aantallen komen. Als nieuwelingen in de consumentenmarkt hadden wij echter niet vanaf dag 1 een groot klantenbestand, en dan betaal je dus per ingevroren levering de hoofdprijs.”
Toen Jennifer met De Ridder Packaging in contact kwam, merkte ze echter dat er direct werd meegedacht. “Ik kreeg eigenlijk meteen een reactie op mijn aanvraag. Er werd heel goed met mij meegedacht en het schakelen ging enorm snel. Ik kreeg een aantal producten opgestuurd om uit te proberen.” vertelt Jennifer.
De juiste middelen voor transport van bevroren gerechten
In de eerste instantie was Jennifer op zoek naar EPS dozen, om de zendingen goed te isoleren. “En wat betreft de koeling heb ik verschillende alternatieven overwogen. Vriesbusjes inzetten is kostbaar en de capaciteit kan niet volledig benut worden. Droogijs gebruik ik liever ook niet, met name in verband met de veiligheid van de consument en de relatief korte houdbaarheid. De Ridder Packaging adviseerde me daarom om gebruik te maken van gelpacks gevuld met een specifieke koelgel.”
De koelvulling van gelpacks kan een temperatuur van -21 graden Celsius bereiken. Ideaal dus voor het vervoeren van bevroren goederen, zoals de gerechten in de Dim Sum box. “Er brak voor ons een periode van testen aan. We merkten dat de gelpacks onder onze transportcondities na 24 uur nog steeds ijskoud en hard waren. Na 48 uur was de hardheid afgenomen, maar was de temperatuur in de verpakking nog steeds toereikend. Door te zorgen dat er voldoende gelpacks in de zendingen meegaan én daarbij zo min mogelijk ruimte voor lucht te laten, komen onze Dim Sum boxen vers bij onze klanten terecht. Tegen een relatief lage prijs!”
Meer weten?
Heeft deze klantcase u nieuwsgierig gemaakt naar het dimsummen? Bekijk dan eens de website van Dimsummen.nl, of probeer het zelf uit!
Loopt u zelf ook tegen een transportuitdaging aan? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.