Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is niet meer weg te denken uit corporate jaarverslagen en duurzaamheid is inmiddels uitgegroeid tot een veelgebruikt containerbegrip. Gek is het niet, want bijna de helft van de Nederlanders geeft aan duurzame of maatschappelijk verantwoorde aspecten belangrijk te vinden bij nieuwe aankopen. Bedrijven maken continu statements over milieuvriendelijkheid en biologisch afbreekbare materialen, maar wat zegt dit nou helemaal? We vertellen u graag meer over hoe wij dit zien, waarom we dat zo zien en op welke manieren wij onze verantwoordelijkheid nemen.
Milieubewust of milieuvriendelijk: wantrouwen onder consumenten
Het wantrouwen onder consumenten tegenover claims over duurzaamheid neemt toe. De consument heeft liever dat bedrijven in hun core business bezig zijn met verduurzamen. Donaties aan maatschappelijke doelen lijken minder indruk te maken. Dit wantrouwen is niet helemaal ongegrond. Bedrijven komen in toenemende mate met claims over milieuvriendelijke producten, maar wat is dan eigenlijk een milieuvriendelijk product? Bij De Ridder Packaging vermijden we liever het gebruik van dit soort termen. (Commerciële) producten zijn namelijk zelden klimaatneutraal, laat staan milieuvriendelijk.
De Ridder Packaging: voorstander van milieubewuste alternatieven
We zijn groot voorstander van het aanbieden van milieubewuste alternatieven. En voor ieder alternatief leggen we graag uit waarom dit milieubewuster is dan het reguliere aanbod. Een duidelijke en specifieke uitleg mag namelijk niet ontbreken. Als dochteronderneming van Bunzl plc streven wij na om in 2025 voor ieder verpakkingsproduct in ons assortiment een alternatief te hebben dat recyclebaar, herbruikbaar, composteerbaar of hernieuwbaar is. En we zijn al een heel eind.
Met milieubewust willen we dus zeggen dat de keuzes in het productieproces zijn gemaakt met hoge inachtneming van effecten op het milieu, ten opzichte van het reguliere assortiment. We zoeken daarom naar mogelijkheden om recyclebare, herbruikbare, composteerbare of hernieuwbare materialen in te zetten, in plaats van materialen die dit niet zijn. Een term als ‘groen’ of ‘biologisch afbreekbaar’ zullen we hierbij vermijden, omdat zo ongeveer alle materialen afgebroken kunnen worden. Wat alleen verschilt per materiaal, is de tijd die het kost voordat het afgebroken is. En misschien wel het belangrijkste: welke schadelijke stoffen er achterblijven in de natuur. Zo is ook plastic afbreekbaar, maar duurt dit proces ontzettend lang en blijven er stoffen achter die schadelijk zijn voor mens, dier en omgeving.
Dat een materiaal ‘biologisch afbreekbaar’ is, betekent dus niet per definitie dat het composteerbaar is. Wanneer wij het hebben over composteerbaar, bedoelen we altijd industrieel composteren, gecertificeerd volgens EN-13432. Dit betreft het composteren in een industriële omgeving, niet thuis op de composthoop.
Stand van zaken: milieubewuste alternatieven bij De Ridder Packaging
We werken hard aan het realiseren van producten die het milieu zo min mogelijk belasten. Klassiekers die al langere tijd onderdeel van ons assortiment zijn, zijn de vormvaste koelelementen en EPP koelboxen. Deze producten zijn gemaakt van sterke materialen waardoor ze een lange levensduur hebben en dus geschikt zijn voor herhaaldelijk gebruik. Maar we zijn ook heel erg trots op nieuwe, innovatieve koeloplossingen! Zo hebben we verschillende alternatieven op de reguliere gelpack ontwikkeld, waarbij er zowel in de folie als in de koelvulling gekozen kan worden voor een (deels) recyclebaar of hernieuwbaar alternatief. Lees hier alles over de mogelijkheden.
Bovendien bieden we ook de EcoCoolBox aan, welke recent met de NL Packaging Award in de categorie Webretail werd bekroond. Deze volledig composteerbare en isolerende verpakkingsdoos is vernieuwend in alle opzichten. De EcoCoolBox is gemaakt van mono-materiaal. De doos zelf is van karton en er zijn papiervezels gebruikt om een hoge isolatiecapaciteit te bereiken. Concrete gebruikersvoordelen? De EcoCoolBox kan gewoon bij het oud papier worden weggegooid.
Ook op andere vlakken werken we eraan om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Hierover leest u meer op onze MVO-pagina. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.