Het inzetten van gelpacks voor gekoeld transport - De Ridder Packaging

Het inzetten van gelpacks voor gekoeld transport

Gelpacks zijn lekvrije polyethyleen zakken gevuld met koelgel op basis van polymeren. Ze worden gebruikt voor het gekoeld of geconditioneerd vervoeren van goederen. Met gelpacks kunt u er eenvoudig voor zorgen dat uw producten in perfecte conditie op de plek van bestemming aankomen. Doordat gelpacks breed toepasbaar zijn in de logistiek gebruiken onze klanten door heel Europa onze gelpacks. Sectoren waarin er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van gelpacks zijn de voedingsindustrie (denk bijvoorbeeld aan vlees, vis en AGF), medische sector (farmacie en bloedtransport) en de bloemensector. In dit artikel leest u wat gelpacks zijn en hoe deze u kunnen helpen bij gekoeld transport.

De viscositeit van de koelgel

De dikte (ook wel viscositeit genoemd) van de koelgel is erg belangrijk. Wanneer de gel te dik is, warmt het te snel op. Maar als de gel te dun is, gaat de gelpack sneller lekken bij kleine beschadigingen. Wij maken de gel zelf en voeren dagelijks kwaliteitscontroles uit. Zo kunnen wij een constante kwaliteit garanderen.

Gegarandeerd 100% veilig

De folie en de gel die wij voor onze gelpacks gebruiken voldoen aan de strengste eisen en wensen voor verpakkingen in de voedingsmiddelenindustrie. Onze gelpacks zijn non toxic en food proof. Dit betekent dat de gel in contact kan komen met voeding, zonder dat dit een gevaar vormt voor de gezondheid.

De verschillende soorten gelpacks van De Ridder Packaging

Bij De Ridder Packaging hebben we een breed assortiment gelpacks. Zo kunt u kiezen uit onze original gelpack, kraft gelpack, no sweat gelpack, gesegmenteerde gelpack, PA-PE gelpack, traypack gelpack en ice pack. Deze gelpacks zijn beschikbaar in verschillende standaardmaten. Alle gelpacks worden bij De Ridder Packaging op locatie gefabriceerd. Mocht de door u gewenste afmeting er niet tussen zitten, dan is het mogelijk om de gelpacks voor u op maat te laten produceren. Bovendien kunt u ervoor kiezen om de gelpacks met uw eigen ontwerp te laten bedrukken. Voor meer informatie of advies kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze experts denken graag met u mee.

Original gelpack

Onze original gelpacks worden doorgaans gebruikt voor verzendingen tot 24 uur. Afhankelijk van het type verpakking en de hoeveelheid koeling kunnen ook langere transporten goed worden overbrugd. De reguliere gelpacks zijn ontwikkeld om goederen tussen de 0 en 8 graden te vervoeren. Voor andere temperatuurranges kan Phase Change Material een uitkomst zijn.

Phase Change Material (PCM)

Door de gelpack te vullen met Phase Change Materials (PCM) kunt u goederen vervoeren binnen een kleine en stabiele temperatuurrange. PCM is een verzamelnaam van alle materialen die van fase kunnen veranderen. Deze vulling onderscheidt zich door een toevoeging van een stof, zoals zout, glyconen en/of paraffine. De verschillende stoffen zorgen ervoor dat er verschillende smelt/stolpunten mogelijk zijn. Dit maakt het mogelijk om een gelpack te koelen tot -21 of het stolpunt juist te verhogen tot +20 graden Celcius. De experts van De Ridder Packaging helpen u graag om te bepalen welke temperatuurrange voor uw toepassing geschikt is.

Kraft gelpack

De Kraft gelpacks worden gekenmerkt door een kraft papierlaag aan de buitenzijde. Kraftpapier is sterk en duurzaam. Dit komt doordat de lange papiervezels heel strak op elkaar zijn geperst, waardoor een hoge dichtheid ontstaat. De duurzame uitstraling van deze gelpack is de reden dat veel bedrijven kiezen voor dit product.

No sweat gelpack

No sweat gelpacks zijn de ideale uitkomst voor het verzenden van producten die vocht- en temperatuurgevoelig zijn. Deze innovatieve gelpack is ontworpen met als doel om oppervlaktecondensatie te minimaliseren. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor gebruik in zowel tempex dozen als kartonnen dozen. De zak van de gelpack bestaat uit meerdere lagen, met een omhulsel van non-woven materiaal. Dit omhulsel absorbeert de condensatie die tijdens het transport wordt gecreëerd. Zo bent u er zeker van dat vochtgevoelige producten in de optimale toestand hun bestemming bereiken.

Gesegmenteerde gelpack

Gesegmenteerde gelpacks, ook wel bekend als geschakelde gelpacks, zijn gelpacks die uit twee of drie verschillende compartimenten bestaan. Het voordeel van deze gelpacks is dat ze flexibeler zijn. Hierdoor kunnen ze eenvoudig om de te vervoeren goederen heen worden gevouwen, zodat ze optimaal gekoeld blijven. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de gelpack strings. Deze lange geschakelde gelpack kan om een pallet heen worden gevouwen. Zo kan het pallet optimaal worden gekoeld.

De gesegmenteerde gelpacks kunnen goed op maat van een EPS (tempex) doos worden gemaakt. Hierdoor kan de volledige inhoud met een gelpack worden afgedekt. Zo kan een product volledig worden ingepakt in een kubus om een optimaal koelresultaat te kunnen behalen. Daarom worden deze gelpacks met name ingezet in de medische sector, bijvoorbeeld bij het vervoer van bloedbuisjes.

PA-PE gelpack

PA-PE gelpacks zijn extra sterke gelpacks doordat ze zijn voorzien van een dikker omhulsel. De folie bestaat uit drie lagen, waarbij de binnenste en buitenste laag zijn gemaakt van polyethyleen. De middelste laag is gemaakt van polyamide zodat de gelpack minder kwetsbaar is. Zo zullen deze gelpacks bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen scherpe voorwerpen.

Traypack gelpack

De Traypack gelpack onderscheidt zich op een paar manieren van de hierboven genoemde gelpacks. Zo is de vorm anders. De Traypack gelpack heeft de vorm van een stevig bakje, welke aan de bovenzijde aan alle vier de zijden wordt dichtgeseald. Daarnaast is de folie die voor de Traypack gelpack wordt gebruikt twee keer zo dik ten opzichte van de reguliere gelpacks.

De Traypack gelpack biedt veel ruimte voor specifieke wensen. Er kan een dikte van maar liefst 40 mm bereikt worden, waardoor er een hoger gewicht bereikt kan worden ten opzichte van reguliere gelpacks. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de Traypack gelpack te verdelen in vakken van een breedte tot 380 mm bij een zelf te bepalen lengte. Hierdoor ontstaat er een gesegmenteerde gelpack, met de flexibiliteit en afmetingen van de Traypack gelpack.

Wanneer u op zoek bent naar een vormvast koelelement kan de Traypack hier ook een uitkomst voor zijn. Deze is namelijk ook beschikbaar in de vorm van een Foambrick of Spongepack. Hierdoor blijft de vorm in onbevroren conditie gelijk. Hier kunt u meer over lezen in onze brochure over vormvaste koelelementen.

Ice packs

Ice packs worden als lege vellen aangeleverd. Deze kunt u zelf eenvoudig vullen door ze onder te dompelen in water. De vellen zuigen zich vol met water, wat zich vervolgens mengt met een poeder dat al in de Ice packs aanwezig is. Zo ontstaat er in de Ice packs de dikke koelgel. Vervolgens kunt u de Ice packs simpelweg invriezen en gebruiken. Wanneer u weinig opslagcapaciteit heeft voor koelmiddelen zijn de Ice packs zeer geschikt. Daarnaast zijn de transportkosten lager omdat het product compacter en lichter is.

De Ridder Packaging

Twijfelt u over welke gekoelde oplossing het meest geschikt is voor uw logistieke uitdaging? Neem dan contact op met één van onze experts. De Ridder Packaging levert al meer dan 25 jaar verpakkingsoplossingen ten behoeve van gekoeld en geconditioneerd transport van talrijke producten. Naast gelpacks, leveren wij bijvoorbeeld ook vormvaste koelelemententempex dozen en absorbtiematten.

Onze experts

Onze experts staan met meer dan 25 jaar kennis voor u klaar om voor elk transport probleem een passende oplossing te vinden! We houden ons hoofd koel en bieden klant-en-klare oplossingen!

Rick Huissen
Tijn Nieuwendijk
Lex Appel
Bart Kroes
Kom in contact!