Gekoeld en geconditioneerd transport is een vak apart. Neem medicijnen. Het is cruciaal dat farmaceutische producten stabiel op temperatuur blijven of goed gekoeld worden. Raken de medicijnen verhit? Of worden ze juist te koud? Dan kunt u de zending wel weggooien. Met claims (en kosten en imagoschade) als gevolg. Dat wilt u dus voorkomen. Gekoeld transport is des te lastiger wanneer de temperatuurrange maar klein is. Bijvoorbeeld als het product absoluut tussen de 2 en 8 graden Celsius moet blijven. Het is echter niet onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Sterker nog: er bestaat een eenvoudige manier om dit te regelen. Namelijk met Phase Change Material! Hoe dit precies werkt? En voor welke producten en branches dit middel uitkomst biedt? U leest het in dit artikel.
Phase Change Material: coole scheikunde
Phase Change Material (PCM) is een verzamelnaam van alle materialen die van fase kunnen veranderen. Met PCM kunt u spelen met het smeltpunt van een koelelement, gelpack of koelplaat. Zo’n koelelement is normaal gesproken gevuld met standaard gel of water, maar bij onze PCM oplossing wordt hier een stofje aan toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld zout zijn. Door deze toevoeging verandert het vriespunt van de gelpack of het koelelement naar temperaturen tussen -1 en -20 graden Celcius. Wilt u het stolpunt juist verhogen? Ook dat is mogelijk. Het stolpunt aan te passen naar bijv. +5 of +20 graden. Bovendien is onze PCM oplossing compatibel met vrijwel ieder koelelement, zoals gelpacks of koelblokken. Hierdoor krijgt u echt gekoeld/ geconditioneerd transport op maat.
PCM biedt dus uitkomst bij producten waar een kleine temperatuurrange geldt en stabiliteit is gewenst. Dit verschilt per product. Neem medicijnen: bij sommige daarvan is een range van 0-8 graden Celsius voldoende. In dat geval volstaat een originele gelpack prima om goed te koelen. Moeten de medicijnen echter op een constante temperatuur blijven? Dan is PCM ideaal. Ook bij bevriezing van het product kan een bepaald soort PCM worden ingezet. Bijvoorbeeld bij een partij vlees of vis. Met speciale coldpacks wordt het vriespunt ver beneden 0 graden celsius gelegd. Het koelelement of gelpacks is dan veel kouder waardoor producten langer bevroren blijven tijdens verzending. Zo blijft die vis de gehele reis bevroren! PCM heeft een temperatuurrange van -21 tot +20 graden Celsius. Met dit product kunt u dus alle kanten op.
In de praktijk: eenvoudig, effectief en duurzaam
Phase Change Material heeft een eenvoudige gebruiksaanwijzing. Wel zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Als voorbeeld nemen we wederom de lading medicijnen. Het begint met de doos waarin u deze lading vervoert. Deze vult u met de medicijnen. Daaromheen bouwt u met de PCM-koelelementen een kubus voor het beste resultaat. Het is daarbij belangrijk dat de doos optimaal gevuld is! Er mogen geen lege ruimtes overblijven. Voor een stabiele temperatuur moet er namelijk niet te veel lucht circulatie zijn binnen uw verpakking.
Nog iets belangrijks: vries de pallet met koelproduct goed in van tevoren! Wilt u dat het PCM een temperatuur bereikt van -20 graden Celcius? Dan moet u de pallet op -30 graden invriezen. De pallet moet dus altijd kouder worden gekoeld dan het PCM zelf. Hierdoor heeft u gegarandeerd een probleemloos gekoeld transport van 24 tot wel 48 uur! Zo lang kunt u het PCM namelijk gebruiken. Bepaalde PCM zijn daarnaast ook nog eens herbruikbaar. Dit is het geval bij harde koelelementen en spongepacks. Dat is dus een duurzame optie.
Van alle markten thuis
Laten we weer teruggaan naar ons pallet met medicijnen. Grote kans dat deze lading een hele afstand moet afleggen. We spreken tegenwoordig immers vaker van globale handel dan lokale handel. Welke koeloptie is aan te bevelen bij zulke lange afstanden? En wat is juist wijsheid bij kort transport? U leest het hier.
De lucht in: droogijs of alternatieven met extra koude elementen
Onze fictieve lading medicijnen is bestemd voor de Verenigde Staten. In dat geval maken we natuurlijk gebruik van het vliegtuig. In de luchtvracht is droogijs een gebruikelijke optie. Wanneer u als klant geen gebruik wilt maken van droogijs in verband met milieu of kosten, dan zijn andere mogelijkheden beschikbaar. PCM in combinatie met de juiste isolatie biedt oplossing! Hier zijn namelijk geen eisen aan verbonden. Onze pallet met medicijnen kan dus geconditioneerd mee de lucht in en de lading blijft de hele vlucht stabiel op temperatuur.
Over het land: ook voor kleine eenheden
Het kan natuurlijk ook dat ons pallet met medicijnen is bestemd voor een locatie in Nederland of Europa. Vrachtvervoer is dan een optie. In dat geval kunt u gebruikmaken van vries- of koelauto’s. In principe werken deze auto’s prima. Ook hier kleeft echter een nadeel aan: de grootte van zo’n auto. Vervoert u maar een of twee pallets medicijnen? Dan is het zonde om hier een hele koelauto voor te gebruiken, zowel qua kosten als qua verspilde energie. Multi bruikbare elementen zijn dus ideaal voor kleine hoeveelheden. Het is letterlijk transport op maat!
De Ridder Packaging en Phase Change Material
De Ridder Packaging is expert op het gebied van koeloplossingen. Niet alleen met PCM. Ook met onze innovatieve No Sweat Gelpacks en pallethoezen. Problemen oplossen: daar houden wij van! Wilt u uw producten gekoeld van A naar B krijgen? Wij denken graag met u mee. Neem een kijkje in ons assortiment of neem contact op met een van onze experts!