Om bepaalde producten in optimale conditie op de bestemming aan te laten komen is gekoeld transport cruciaal. Een van de manieren om uw goederen gekoeld te verzenden is met behulp van vormvaste koelelementen. Vormvaste koelelementen vindt u bij De Ridder Packaging in allerlei soorten en maten. Door dit brede aanbod kan het lastig zijn om te bepalen welk vormvast koelelement het meest geschikt is voor uw toepassing. Wij vertellen u daarom meer over de verschillende typen en toepassingen van de koelelementen.
Wat zijn vormvaste koelelementen?
Zoals de naam eigenlijk al aangeeft zijn vormvaste koelelementen koelmiddelen die zowel in bevroren als onbevroren conditie hun vorm behouden. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld gelpacks, die flexibel zijn in onbevroren toestand en daardoor van vorm kunnen veranderen. Met name wanneer er in de verpakking of tijdens het invriezen weinig ruimte is voor speling zijn vormvaste koelelementen aan te raden.
Koelelementen zijn zeer geschikt voor herhaaldelijk gebruik
Een ander kenmerk van vormvaste koelelementen is dat ze sterk en duurzaam zijn. Dit zorgt ervoor dat de koelelementen geschikt zijn voor herhaaldelijk gebruik. Dit is ideaal voor transporten met een retourprocedure. Niet alle soorten vormvaste koelelementen zijn even geschikt voor meermaals gebruik. Koelblokken en koelplaten lenen zich bijvoorbeeld beter voor meermaals gebruik dan spongepacks en foambricks. De reden hiervoor is dat koelblokken en koelplaten zijn voorzien van een vormvaste buitenkant en daardoor minder kwetsbaar zijn.
Koelelementen voor gekoeld of geconditioneerd vervoer
Vormvaste koelelementen worden gebruikt voor het gekoeld (of geconditioneerd) vervoeren van goederen. Hierbij kunt u denken aan verschillende soorten producten die beschermd van A naar B getransporteerd moeten worden. Sectoren waarin er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van vormvaste koelelementen zijn de voedselindustrie (denk bijvoorbeeld aan supermarkten, vis, vlees en AGF), webshops en de medische sector (farmacie en bloedtransport).
Welke transporten kunnen worden overbrugd met koelelementen?
De vormvaste koelelementen worden doorgaans gebruikt voor transporten tot 24 uur. Afhankelijk van het type verpakking en de hoeveelheid koeling, kunnen ook langere transporten goed worden overbrugd. De reguliere koelelementen zijn ontwikkeld om goederen tussen de 2 en 8 graden te vervoeren. Voor andere temperatuurranges kan Phase Change Material een uitkomst zijn. Hiermee kunnen temperaturen van -21 tot +20 graden Celsius worden bereikt. De koelelementen van De Ridder zijn non toxic en food proof. Dit betekent dat de gel in contact kan komen met voeding, zonder dat dit een gevaar vormt voor de gezondheid.
Waarom en wanneer zijn vormvaste koelelementen de ideale uitkomst?
De vormvaste koelelementen zijn de ideale uitkomst wanneer u slechts een beperkte ruimte beschikbaar heeft in de verpakking. Bovendien zijn de vormvaste koelelementen geschikt voor vervoer waarbij er een retourstroom is: de koelelementen lenen zich namelijk goed voor herhaaldelijk gebruik doordat ze van stevig materiaal gemaakt zijn.
Welk vormvaste koelelement heeft u nodig?
Binnen de vormvaste koelelementen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er verschillende typen koelelementen, denk aan koelblokken, koelplaten, foambricks en spongepacks. Om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze kunt maken lichten wij de verschillende koelelementen verder toe. Voor aanvullend advies kunt u altijd contact opnemen met onze experts, die graag met u meedenken over een oplossing op maat.
Koelblokken: sterke en duurzame koelmiddelen
Koelblokken bieden wij aan in een brede range afmetingen. Dit zorgt ervoor dat er voor iedere toepassing een passend formaat is. Zit het formaat dat u wenst er toch niet tussen? Dan kunt u contact met ons opnemen voor informatie over de mogelijkheden voor maatwerk. De koelblokken kunnen met verschillende typen koelgel worden gevuld, waardoor ze inzetbaar zijn voor gekoeld transport van -21 tot +20 graden Celsius. De koelblokken worden vaak ingezet in de farmacie, het campingleven, de voedselindustrie, retail en door webshops. Doordat de koelblokken herbruikbaar zijn, zijn deze uitermate geschikt voor leveringen met een retourprocedure.
Koelplaten: ideaal voor koelboxen of koelcontainers
De koelplaten zijn eveneens sterke, duurzame koelelementen. De platen zijn ideaal voor gebruik in koelboxen of koelcontainers. De koelplaten worden ook veel ingezet voor ijskarren of catering, omdat ze de gebruiker in staat stellen producten op temperatuur te houden zonder elektriciteit. De koelplaten zijn verkrijgbaar voor een gebruikstemperatuur tot -21 graden Celsius. Ze zijn in enkele standaardafmetingen verkrijgbaar. Zo zijn de gastronorm koelplaten en vriesplaten erg populair onder cateraars, marktverkopers en transporteurs van verse of bevroren producten. Een aantal koelplaten bevatten tevens een handvat, waardoor ze gemakkelijk in gebruik zijn.
Foambricks: vormvast onder alle temperatuurs-omstandigheden
Foambricks bieden een thermische oplossing voor het transporteren van temperatuurgevoelige producten. Een foambrick bestaat uit een blok van foam, koelgel en een sterk, vacuüm verpakt omhulsel. Door het materiaalgebruik en de vacuüm verpakking, is zowel het gewicht als de vorm van dit type koelelement consistent onder verschillende omstandigheden. Met name in de medische sector wordt de foambrick veelvuldig ingezet. Dit heeft ermee te maken dat de elementen vormvast zijn onder alle temperatuurs-omstandigheden, en dus goed in compacte ruimtes passen.
De foambricks worden in verschillende standaardafmetingen geleverd, maar er zijn ook mogelijkheden voor maatwerkoplossingen. Ook kunt u kiezen voor een uitvoering met noppenfolie aan de bovenzijde, om bijvoorbeeld kwetsbare medicijnen extra te beschermen gedurende transport of aanvriesschade te voorkomen. Bovendien kunnen de foambricks zowel met standaard koelgel als met Phase Change Material (PCM) worden gevuld, waardoor u uw goederen op veel verschillende temperaturen kunt vervoeren. Over PCM en de mogelijkheden met deze speciale koelgel leest u verderop in deze brochure meer.
De spongepack gaat altijd terug naar zijn originele vorm
De Spongepack lijkt in veel opzichten op de foambrick. De spongepack kenmerkt zich echter doordat er in plaats van een schuimvulling een sponsvulling gebruikt wordt. Hierdoor is de spongepack in onbevroren toestand flexibeler. Bovendien zal de spongepack altijd teruggaan naar zijn originele vorm, waar dit bij een foambrick niet het geval is. De spongepacks worden in verschillende standaardafmetingen geleverd, maar er zijn ook mogelijkheden voor maatwerkoplossingen. Ook kunt u kiezen voor een uitvoering met noppenfolie aan de bovenzijde, om bijvoorbeeld kwetsbare medicijnen extra te beschermen gedurende transport of aanvriesschade te voorkomen. Bovendien kunnen de spongepacks zowel met standaard koelgel als met Phase Change Material (PCM) worden gevuld, waardoor u uw goederen op veel verschillende temperaturen kunt vervoeren.
Personaliseer uw koelelementen
De koelelementen kunnen, indien dit gewenst is, ook worden voorzien van een passend etiket of eigen logo. Zo kunnen de koelelementen met uw bedrijfsnaam of een waarschuwing of instructie worden bedrukt. Bij de Ridder Packaging is er al bij afname van één doos mogelijk om te bedrukken in één kleur. Bij grotere aantallen is het zelfs mogelijk om de koelelementen full color te bedrukken.
Heeft u interesse in gepersonaliseerde koelelementen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn voor maatwerk. Voor overige vragen over onze koelelementen kunt u uiteraard ook altijd terecht bij onze experts.